PROKON – Whisk(e)y kurzus

“Európa közepén magyarságunk kéz a kézben jár a gasztronómia, illetve a szőlészet, borászat már már művészi szinteken való művelésével. Felleltározhatatlan italkülönlegességeink, a gomba spórás pincefalak között magányosan meghúzódó hordóban érlelődő egykori vulkánok erejét a szőlőfürtökből átültető Tokaj hegyaljai borunk, és a legnagyobb gondoskodással válogatott, finoman főzött gönci barackunk párlatának utánozhatatlan aromája, és a gyógynövények évszázados hagyományait megőrző valódi Unicum, valamennyi egyszerre a világ elé tárt Hungarikum. A tradíció oltára előtt valamennyien hódolunk, és az anyatejjel belénk ivódott a magas minőség iránti elköteleződés, hagyományaink ápolása. Figyelemmel erre, új perspektívák megnyitása érdekében meghirdetésre került első, de egyben hagyományteremtő Whisk(e)y kurzusunk. Tagjaink között többen fáradhatatlan tanulási folyamatokon mentek keresztül a határainkon átnyúló gyökerekkel rendelkező égetett szeszek beláthatatlanul nagy világában, melyet a pRokonokat jellemző tudás megosztásának motiváló erejével “önképző” kört indítottunk. Célunk volt, hogy az alkoholfogyasztás kulturált, és közösségteremtő, a beszélgetéseket meghittebbé tevő és elmélyítő élményét tegye magává közösségünk, a mértékletességgel, az italok tiszteletével. Képzeletbeli körutazás tettünk Írország és Skócia hagyományteremtő főzdéi között, egészen a whisky újvilágának számító Japánig. Kalandunk során hónapról-hónapra éreztünk ki minél több aromát, váltunk a folyamat részévé. Kurzusunk megkoronázásában nagy szerepet játszott országunk talán legkiemelkedőbb wkisk(e)y „tudósa”, Máté József „Mateo”, a The Mateo’s Drink Bar lélekadó alapítója. Filozófiája – melyet a Skót tradíciójú fogyasztóktól kölcsönzött – „tiszteld az italt, és akkor megmutatja, mit tud valójában”, minden résztvevő tagunkat elkíséri a tudatos minőség keresésével a továbbiakban is.” – Angelovics Bence 

“A PROKON által szervezett whisky kóstoló egy teljesen más kontextusba helyezte számomra az italfogyasztást. Megerősítette azon korábbi gondolatomat miszerint „inkább a minőség, mintsem a mennyiség”. A kulturált kóstolók alkalmával rengeteg addig számomra ismeretlen információval gazdagodtam a különféle whiskyk készítésével minősítésével kapcsolatban, aminek köszönhetően ma már sokkal gondosabban, sokkal nagyobb rálátással választhatom ki az adott esemény italát. Ezen felül kiemelten fontosnak tartom megemlíteni  azt is, hogy mindezen ismeretek átadása és szórakozás remek társaságban zajlott, ami tovább emelte az esték színvonalát. Úgy vélem, hogy a PROKON whisky kóstoló kurzus mindenképpen maradandót alkotott és egyedülálló eseményt hozott létre a program megszervezésével, lebonyolításával.” – Takács Ádám 

“Nekem ezek a kóstolók a whyskik sokszínűségének megismerését szolgáltatta. Amellett hogy jó minőségű italokat kóstolhattam az események során, sok érdekes információval is gazdagodtam, ami még inkább növelte a whisky iránti szeretetemet.” – Rózsa Bíborka 

Címkék

Megosztás

További történések